Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Ollongren wil democratie “moderniseren”
Het kabinet wil de Tweede Kamer op een andere manier gaan kiezen. Dat blijkt uit voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren die woensdag naar buiten zijn gebracht.
Ze wil het gemakkelijker maken voor een kandidaat om niet op de slippen van zijn of haar partij, maar op eigen kracht in de Kamer te komen. Dat kan bijvoorbeeld met een districtenstelsel of door kiezers de mogelijkheid te geven te kiezen voor een partij of voor een kandidaat.
Welk stelsel het wordt, moet nog worden uitgewerkt. Ollongren vindt ook dat er in de Eerste Kamer het een en ander moet veranderen en dat grondwetswijzigingen makkelijker moeten kunnen worden doorgevoerd, daar lees je hier meer over.
2. Nederlands platform voor digitale tegoeden haalt €22 miljoen op
Het Nederlandse investeringsfonds Prime Ventures, dat als allereerste geld stak in Jitse Groens Thuisbezorgd.nl, trekt nu de portemonnee voor Creative Group. Het Amsterdamse fintechbedrijf krijgt 22 miljoen euro groeigeld, schrijft het Financieele Dagblad. Creative verwerkt online tegoedcodes en voert twee merken. Rapido.com is een webshop voor digitale tegoeden van onder meer iTunes, Netflix en Playstation. Via Recharge.com kunnen migranten beltegoed van vrienden en familie opwaarderen.
3. Rutte schuldig aan magere koopkracht van hardwerkende Nederlanders
De kritiek van premier Mark Rutte dat werknemers te weinig profiteren van loonstijgingen is lichtelijk hypocriet. Dat blijkt althans uit een analyse van econoom Wimar Bolhuis in vakblad ESB. Zijn conclusie: in de periode dat Rutte premier is, zijn de lasten op arbeid in Nederland sterker verhoogd in andere Europese landen. Hierdoor is Nederland succesvol geweest bij het terugdringen van de staatsschuld, maar dat is ten koste gegaan van de koopkracht van werkenden.
4. Albert Heijn start test bezorgrobot in juli in Eindhoven
De High Tech Campus in Eindhoven krijgt volgende maand een primeur: Albert Heijn start er op 15 juli met een test van een autonome, rijdende bezorgrobot.
Klanten bestellen hun lunch bij de AH To Go op de High Tech Campus in het zuiden van de stad. Daar laden de medewerkers de bestelling in de robot, die met een laadklep gesloten wordt. Vervolgens zoekt de robot zichzelf een weg naar de klant, door gebruik te maken van een plattegrond van het verspreidingsgebied.
gesponsord
Zo zorg je ervoor dat mensen zelf een oplossing vinden voor de problemen waar ze tegenaan lopen (de Baak)
Als een team vastloopt, doet het vaak een beroep op iemand van buiten: een teamcoach of manager. “Het automatisme,” zegt psycholoog René den Haan, “is dat de manager adviezen gaat geven over hoe ze het anders moeten aanpakken.” Een manager die ‘even’ komt uitleggen hoe het moet, bewijst zijn team echter geen dienst. In dit artikel vind je 6 tips hoe je er wel voor zorgt dat mensen zélf oplossingen vinden voor hun problemen.
5. Kabinet komt met eerlijker verdeling klimaattaks
De klimaattaks komt meer op het conto van bedrijven in plaats van burgers en de energiebelasting wordt aangepast. Dit zijn de wijzigingen van het concept-klimaatakkoord waarmee het kabinet de kosten van de energietransitie eerlijker wil verdelen.
De rekening voor gas gaat omhoog, die voor elektriciteit omlaag en huishoudens krijgen korting op energiebelasting. Daarnaast wordt rekeningrijden serieus onderzocht en worden elektrische auto’s minder gesubsidieerd. Vervuilende industrieën krijgen een taks voor CO2-uitstoot die in 2021 begint met 30 euro per te veel uitgestoten ton en kan oplopen tot 150 euro per te veel uitgestoten ton.
De plannen worden vrijdag officieel bekendgemaakt. Hiermee zou volgens bronnen in 2030 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 1990 haalbaar zijn.
6. Volledige raad van commissarissen van Marqt stapt op
De volledige raad van commissarissen van de duurzame supermarktketen Marqt is opgestapt. Dat meldt RTL Z. De vorige raad bestond, op de voorzitter na, uit vertegenwoordigers van aandeelhouders, maar niet alle aandeelhouders waren in de raad vertegenwoordigd.
“Wij kijken nu opnieuw naar de opzet en inrichting van onze raad van commissarissen”, zegt een woordvoerster van de keten tegen RTL Z. Daarnaast gaat het bedrijf, dat in tien jaar tijd nog nooit winst heeft gedraaid, haar strategie heroverwegen. Wat dat concreet betekent, is niet helemaal duidelijk.
Eerder deze maand stapte topman Joost Leeflang op, die nog geen jaar geleden was aangetreden. Hij wilde de keten flink laten groeien, maar bleek uiteindelijk met de aandeelhouders van inzicht te verschillen over de strategie.
7. Schiphol ingehaald als overstaphub door Dallas
Schiphol staat bekend als een van de drukste overstapvliegvelden ter wereld, maar is vorig jaar gezakt van plek twee naar drie in de wereldranglijst van overstapluchthavens van luchthavenkoepel ACI, schrijft De Telegraaf. “Dit is het gevolg van het groeiplafond van 500.000 vliegbewegingen”, zegt een woordvoerder van Schiphol tegen de krant.
Schiphol heeft zijn plek moeten afstaan aan Dallas-Forth Worth dat wel kon doorgroeien met nieuwe verbindingen. In het regeerakkoord staat dat Schiphol vanaf 2020 weer mag uitbreiden. Maar hoe, daarover heeft het kabinet nog geen besluit genomen.
8. Librije weer bij de 50 beste restaurants ter wereld
Een prettig compliment voor topchef Jonnie Boer: zijn Zwolse driesterrenrestaurant De Librije is terug in de top 50 van de wereld. Op de lijst die het Britse uitgeverij William Reed Business Media jaarlijks publiceert, steeg de onderneming van Jonnie en Thérèse de Boer van de 51e naar de 46e plaats. De nieuwe nummer 1 van de wereld is Mirazur uit de Franse stad Menton. Het befaamde Deense etablissement Noma, op een nieuwe locatie en met een nieuwe kaart, veroverde plek 2.
9. Klanten van supermarkt Nettorama zijn het meest tevreden
De kleine supermarktketen Nettorama ligt het best bij klanten, zo blijkt uit het zogeheten Zomerrapport van onderzoeksbureau GfK. De onderneming voert de lijst voor de tweede keer aan, gevolgd door Poiesz en Plus.
Die nummer drie is verrassend. Plus kwam in het vorige rapport van GfK nog uit op de elfde plek. Het rapportcijfer is echter verbeterd van 7,66 naar 7,73 en daarmee stijgt Plus naar de top 3. Ook Jumbo en Albert Heijn stijgen. Laatstgenoemde komt voor het eerst in meerdere jaren weer in de top 10 voor.
10. Het WK voetbal voor vrouwen is een Europees feestje
Nooit eerder stonden er meer dan vijf landen uit één continent in de kwartfinales van het WK voetbal voor vrouwen. Tot dit jaar. Maar liefst zeven van de acht kwartfinalisten komen uit Europa. Dinsdag voegde ook Nederland zich daarbij na een benauwde 2-1 zege op Japan. Alleen de topfavoriet voor de eindzege komt van een ander continent: de Verenigde Staten.
Dat Europese landen het goed doen, is voor Nederland een tegenvaller. De beste drie Europese landen op het wereldkampioenschap plaatsen zich voor de Olympische Spelen. En dat wordt met zoveel concurrentie nog erg lastig.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:
- Miljardairs geven tientallen miljoenen uit aan een superjacht, maar deze simpele beveiligingstip is soms te veel moeite
- Dit is de Lightyear One, de Nederlandse Tesla-killer op zonne-energie met een prijskaartje van €149.000
- ‘De hel komt eraan’: West-Europa zet zich schrap voor ergste hittegolf sinds 2003